|
INCI
Van, akinek kedves női becenév és van, akinek kisegér. A szépészeti szakmáknak azonban egy alapkő.
Mi is az INCI? 
International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése (Az INCI elnevezés az amerikai CFTA-tól (Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association, Kozmetikai, Tisztálkodási és Illatszerek Társaság) ered, és nemzetközileg használatos).
Az összetevőket az INCI szerinti néven, mennyiség szerinti csökkenő sorrendben kell feltüntetni a kozmetikai termékeken (az egyes komponensek tényleges mennyiségét itt nem szokták feltüntetni), rendszerbe foglalt egyezményes névgyűjtemény, a könnyebb érthetőség kedvéért.
Az INCI szerinti név megléte alapfeltétele a késztermék piaci értékesítésének.
Vegyük elő bármelyik krémünk, parfümünk, szappanunk, tusfürdőnk és keressük meg a hátoldalán/ alján az apró pici betűs részeket.
Végre. Végre valami kézzelfogható, olvasható, leegyeztethető, utánajárható sarokpont a kozmetikumok és hatóanyagok terén. Sok kozmetikus/testkezelő szaktársammal együtt lélegeztünk fel, hiszen pár évvel korábban, ez még nem volt jellemző. Sok gyártó nem adta ki a termékei alapanyaglistáját, vagy nem tűntette fel az erősségét némely főbb hatóanyagának, így vendégeink akaratlanul is kitettük egy jófajta allergiás reakciónak, de legjobb esetben is egy heveny bőrpírnak…
Most - hála az INCI-nek - a hatóanyagokat felismerhetjük, de azt is besaccolhatjuk, hogy a bizonyos fontos hatóanyag tényleg erősen jelen van-e a készítményben (mert ugye nem mindegy, hogy pl. a napjainkban kedvelt fő vízmegkötő faktor, a hyaluronsav 0,4% vagy 0,004% -ban van jelen, vagy akár említhetném a glycerint is, mely kismértékben vízmegkötő, nagymértékben vízelvonó tulajdonságú).
Egyrészről tehát megnyugodhatunk,hogy bármely krém, hatóanyag használatakor pontosan behatárolhatjuk, kinek, milyen mennyiségben, koncentrációban alkalmazhatjuk, anélkül, hogy negatív mellékhatásokat okoznánk.
Másrészt persze okosan közelítsünk, hiszen a sok felületaktív anyag és emulgeáló szer, színező-, és illatanyag olvasásakor elfoghat minket a kétség, hogy vajon a drága pénzen megvett „überszuper” arckrémünk nemcsak egyszerű méreganyag halmaz - e, és ily módon kidobott pénz, ahol még bőrünk is károsítjuk…
Az illatanyagok és a színezőanyagok között is vannak természetes alapúak, miközben egyezményesített nevének vagy számának köszönhetően, hamarabb nézzük károsító-, mint hatóanyagnak…Vehetjük akár a rozmaringot is, ami nemcsak vérbőségfokozó hatóanyag, de adott esetben egy bio-kozmetikumban természetes konzerválószerként is működik.
Érdemes tehát utánanézni és kérdezni, akár a kozmetikusunknál, testkezelőinknél, vagy akár bionóm hatóanyagelemzőknél; pontos naprakész tudásunk lehet, mellyel környezettudatosabban élhetünk, egészségesebb módon szépülve.
Legközelebb a jellemző, tipikus, gyakran használt hatóanyagokat vesszük sorra, amik a legszembetűnőbben jelen vannak a kozmetikumokban, segítve ezzel is a jobb értést és a minőségi anyagok használatának elterjedését.
A cikk írója:
Hiermann Anita
szakoktató, pedagógus
Olcsó kötelező biztosítás
|